Ontslag: wederzijds goedvinden

Ontslagen worden kan iets heel vervelends zijn, zeker als je het niet aan ziet komen of als je het er niet mee eens bent. Er kunnen echter ook gevallen zijn dat beide partijen het eens zijn met een ontslag. Als beide partijen het eens kunnen worden over het einde van het dienstverband en dat soort zaken dan wordt er ook wel gesproken over wederzijds goedvinden.

Als werknemer moet je er wel rekening mee houden dat een ontslag met wederzijds goedvinden consequenties kan hebben voor eventuele uitkeringen. Sta er dan dus ook goed bij stil voor je een ontslag met wederzijds goedvinden aan gaat.

Wederzijds goedvinden en afspraken

Als je ontslagen wordt kun je het hier samen met je werkgever over eens worden, oftewel een ontslag met wederzijds goedvinden. Je bent het dan met elkaar eens over het einde van het dienstverband e de afspraken die hierbij gemaakt worden. Deze afspraken worden vastgelegd in een beëindigingovereenkomst.

Werknemer stemt vrijwillig met het ontslag in

Bij een ontslag met wederzijds goedvinden stem je er als werknemers dus vrijwillig mee in dat je ontslagen wordt. Toestemming van het UWV Werkbedrijf om het dienstverband te mogen opzeggen is dan niet meer nodig. Ook hoeft je werkgever niet bij een kantonrechter om ontbinding van de arbeidsovereenkomst te vragen.

Kenmerken van ontslag met wederzijds goedvinden

Bij een ontslag met wederzijds goedvinden worden onder andere de volgende afspraken gemaakt:

  • Werkgever of werknemer stelt voor om het dienstverband op deze manier te beëindigen;
  • Werkgever en werknemer zijn het met elkaar eens over het ontslag (beiden willen dat het dienstverband eindigt) en daarbij te maken afspraken;
  • Werkgever en werknemer hebben afspraken gemaakt over de (financiële) afhandeling van het ontslag. Bijvoorbeeld over de einddatum en de hoogte van de eventuele ontslagvergoeding.

Heb je geen nieuwe baan, dan moet je zo snel mogelijk een nieuwe baan zoeken en je inschrijven bij een UWV Werkbedrijf. Om een ww uitkering aan te vragen zal het UWV kijken of je hier recht op hebt. Het uwv zal er onder andere naar kijken of het ontslag je eigen schuld is. Als dit het geval is dan zul je een lagere uitkering krijgen.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 84

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op