Verschil ontslag advocaat en ontslag jurist

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een advocaat en een jurist? Het zijn termen die nogal eens door elkaar willen worden gehaald. Een ontslagadvocaat is over het algemeen veel breder onderlegd dan een jurist, en daarmee ook juridisch veel sterker dan een jurist. Bovendien mag een advocaat nagenoeg alle rechtszaken begeleiden, en mogen juristen dit maar doen tot een bepaald bedrag waar de rechtszaak over gaat. In het verleden lag deze grens op ongeveer € 5000,-, maar sinds 2011 is dit omhooggegaan naar een veelvoud hiervan, waardoor juristen meer en meer zaken zullen gaan aannemen en voor de kantonrechter of het gerechtshof komen te staan om u juridisch te ondersteunen.

Wat is een jurist

Een jurist is iemand die een opleiding in rechtsgeleerdheid heeft afgerond of iemand die hier nog mee bezig is. Iemand met zo’n opleiding heeft dus een jurist. Een jurist kan in meerdere beroepsvelden actief zijn, bijvoorbeeld:

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van de mogelijkheden die je als jurist hebt.

Wat is een advocaat

Een advocaat is dus een jurist, iemand de de academische studie rechtsgeleerdheid heeft gevolgd. Een advocaat is een raadsman of een raadsvrouw in juridische aangelegenheden. Een advocaat komt op voor de belangen van 1 partij, daarom heet het ook wel raadsman of raadsvrouw. Want hij of zij geeft 1 partij raad en hij of zij beschermt dus de belangen van zijn cliënt.

Een advocaat is dus werkzaam in een veel breder gebied van de juridische wereld. De jurist is een soort opstap naar advocaat, vandaar dat je als jurist je kunt gaan specialiseren in een bepaald rechtsgebied.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 84

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op