Hoe ingrijpend is arbeidsongeschiktheid?

Zolang je nergens last van hebt en gewoon je werk kunt doen zoals je dat altijd gedaan hebt, lijkt arbeidsongeschiktheid een ver van mijn bed show. Toch gebeurt het jaarlijks voor veel mensen die altijd hetzelfde hebben gedacht, dat ze arbeidsongeschikt worden.

Arbeidsongeschiktheid wil zeggen, dat je door ziekte of een ongeval een handicap hebt ontwikkeld waardoor jij je oude werkzaamheden van vroeger niet meer kunt verrichten. Dit heeft voor bijna iedereen die het overkomt ingrijpende gevolgen. Niet alleen maar omdat je beperkt bent in je handelen en veel dingen niet meer kunt doen zoals vroeger, maar tevens omdat je financieel getroffen wordt. Een totale omschakeling van je levenspatroon kan daar dus het vervolg op zijn.

Hoe wordt arbeidsongeschiktheid bepaald?

Voordat je arbeidsongeschikt verklaard wordt, moet er eerst een traject worden afgelegd. Dit traject is uiteraard al ingezet tijdens de ziekte periode of vlak na het ongeval. De uitvoerende instantie het UWV onderzoekt alle criteria of je in aanmerking komt voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Dit is een zeer uitgebreid onderzoek waarbij nauw wordt samengewerkt met specialisten en doktoren om erachter te komen welke werkzaamheden nog wel kunnen en niet meer gedaan kunnen worden. Dit onderzoek is van belang voor bepaling van de juiste uitkering. De arbeidsongeschiktheid wordt namelijk in procenten berekend, waarbij rekening wordt gehouden met je oude werkzaamheden en de mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Je bent gedeeltelijk arbeidsongeschikt wanneer je instaat bent tussen de 20 en 65% van je laatst verdiende loon te verdienen.

Welke uitkering krijg ik?

De berekening van een arbeidsongeschiktheidsuitkering is geen eenvoudige berekening te noemen. Zoals eerder genoemd gaat hier een heel proces aan vooraf. De uitkering is een percentage van het dagloon dat u nog zou kunnen verdienen. Bij een arbeidsongeschiktheid van 80 tot 100% is dat 75% van het dagloon. Op deze manier is er per percentage ongeschiktheid een percentage van het dagloon. Kijk voor de exacte berekeningen bij het UWV.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 84

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op